wat betekent "taberwaarde" ?
De taberwaarde kan informatie geven over de slijtvastheid van een oppervlak.
de taber rotary platform abraser de doelloos draaiende wieltjes test
de vallend zand test de slijtwaarden van rigostep parket- en kurklakken
de taber rotary platform abraser
De kwaliteit van de afwerklaag bepaalt onder andere de weerstand tegen slijtage.
Om versneld die weerstand te kunnen testen is de "Taber Rotary Platform Abraser" ontwikkeld. Dit apparaat kwam in de jaren dertig van de vorige eeuw op de markt en werd snel tot de internationale standaard.
Met de Taber Abraser wordt slijtage gesimuleerd door een testvlak te laten draaien op een as tegenover twee wieltjes met een schurend oppervlak.
De door de Taber Abraser uitgeoefende druk kan met gewichten worden ingesteld en er zijn ook verschillende typen schurende wieltjes beschikbaar, o.a:
CS-10 | rubber met fijne schuurkorrels | simuleren lichte belasting |
CS-17 | rubber met groffe schuurkorrels | simuleren zware belasting |
S-39 | koperen kern met leer | gebruikt i.c.m. grit feeder |
Om een taberwaarde juist te kunnen interpreteren, moeten, naast de norm waarnaar is getest, zowel het type wieltjes (CS staat voor Calibrase, S voor Specialty) de gewichtsbelasting per wieltje en het aantal rotaties van de wieltjes worden vermeld.
In de loop der jaren zijn voor de Taber Abraser vele verschillende testmethodes en normen ontwikkeld, bedoeld voor diverse ondergronden. Die verschillende testmethoden geven niet allemaal een correct beeld.
naar keuzemenu | naar boven |
CS 10/17
de taber rotary platform abraser de doelloos draaiende wieltjes testde vallend zand test de slijtwaarden van rigostep parket- en kurklakken
de doelloos draaiende wieltjes test
In het begin van de jaren 90 van de vorige eeuw speelde de taberwaarde een belangrijke rol in de concurrentiestrijd tussen de verschillende laminaatfabrikanten. Pergo vernoemde zelfs collecties naar de taberwaarde (Pergo 3000, Pergo 5000).
Op een gegeven moment leidde dit echter tot een enorme "taberinflatie" toen enkele laminaatfabrikanten ontdekten dat de kluit op eenvoudige wijze kon worden belazerd - lees: dat door op het laminaat een beetje was te spuiten de in het laboratorium gemeten taberwaarden tot grote hoogten konden worden opgestuwd. Probleem bij de toentertijd bij laminaat toegepaste testmethode was dat afgesleten product c.q. was vastkoekt aan de schuurwieltjes die vervolgens niet meer schuren maar slechts doelloos ronddraaien.
Aangezien van een reëel kwaliteitsvergelijk geen sprake meer was, beijverde de ELPF, de Europese vereniging van laminaatfabrikanten, zich voor een nieuwe norm en vanaf 2000 geldt voor laminaat de norm EN 13329 waarbij de kwaliteit op een meeromvattende wijze wordt bepaald en wordt aangegeven met gebruiksklassen.
De Consumentenbond had echter nog een test van 16 laminaatvloeren in de pijplijn die in augustus 2000 werd gepubliceerd. In die test werd de slijtvastheid nog bepaald volgens de methode zoals hierboven beschreven. Het resultaat was ernaar: Tundra van Ikea scoorde goed en Pergo eindigde onderaan.
(voor wie niet is ingevoerd: de fabrikant van Pergo vervaardigde destijds ook Tundra voor Ikea. Op dat Ikea laminaat werd echter een zwakkere slijtlaag aangebracht dan op het originele Pergo laminaat.)
In september 2001 testte de bond ook een aantal "doe-het-zelf" parketlakken en onderzocht ook daarvan de slijtvastheid; helaas wederom met de "doelloos draaiende wieltjes" methode.
Proefvlak na Tabertest
We hebben destijds de door de Consumentenbond geteste "doe-het-zelf" parketlakken ook onderzocht en dat onderzoek toonde aan dat de door de bond gemeten slijtvastheid en de werkelijke slijtvastheid sterk van elkaar verschilden.
De oorzaak hiervan was dezelfde als het jaar daarvoor bij de laminaattest: hoe eerder afgesleten product vastkoekt aan de wieltjes, dus feitelijk hoe slechter of wassiger het betreffende product, hoe "beter" het schijnbare resultaat in de test van de Consumentenbond.
De fabrikanten die in deze test hoog scoorden, waren uiteraard verguld met hun onverwachte ereplaatsen, maar de bond had de consument helaas wel op het verkeerde spoor gezet.
Sinds het mogelijk is gebleken om bepaalde Tabertesten gebaseerd op ASTM D4060 en uitgevoerd met wieltjes CS-10 of CS-17 te manipuleren, hebben door middel van deze testen verkregen uitkomsten geen waarde meer.
naar keuzemenu | naar boven |
SIS 923509
de taber rotary platform abraser de doelloos draaiende wieltjes testde vallend zand test de slijtwaarden van rigostep parket- en kurklakken
de sis 923509 vallend zand test
Van een geheel andere orde is de door het Swedish Standards Institute (SIS) voor dezelfde Taber Abraser ontwikkelde Vallend Zand testmethode, bekend als SIS 923509.
Bij deze test draaien lederen schuurwieltjes (S-39) over het proefpaneel. Terwijl het proefpaneel ronddraait valt er uit een buisje genormeerd zand, waar de wieltjes overheen schuren (net zoals vloeren worden belast door schoenzolen met zand en vuil!). Na elke omwenteling worden zand en afgesleten materiaal via een zuigsysteem afgevoerd. Op allebei de wieltjes drukt een gewicht van 1 kilogram en na 2000 omwentelingen wordt het aantal milligram afgesleten lak bepaald. Hoe minder lak is afgesleten, hoe beter.
SIS 923509 is de meest betrouwbare, internationaal erkende methode om de slijtvastheid van een lak te testen. Deze methode komt het dichtst bij de werkelijke praktijksituatie en slechte lakken vallen bij deze methode onherroepelijk door de mand.
Rigo Special Coatings gebruikt deze SIS-methode, die sinds 2004 ook als Nederlandse en Europese norm geldt (NEN-EN-14354) als standaard testmethode.
naar keuzemenu naar boven
rigostep slijtwaarden
de taber rotary platform abraser de doelloos draaiende wieltjes test
de vallend zand test de slijtwaarden van rigostep parket- en kurklakken
Slijtwaarden voor RigoStep parketlak:
Slijtwaarden voor RigoStep kurklak:
Slijtwaarden voor RigoStep multi protectors:
Gemiddelde waarden watergedragen lak:
Gemiddelde waarden oplosmiddelbasis lak:
|
(alle waarden volgens SIS 923509 / 1 kg / 2000 omwentelingen)
Let er bij vergelijking op dat er bij 2.000 omwentelingen wordt getest.
Soms worden waarden genoemd bij b.v. 100 of 1.000 omwentelingen. Dan moet er even gerekend worden.
Overigens is de taberwaarde niet alleszeggend. Ook andere aspecten, zoals slagvastheid, krasvastheid, bestendigheid, etc. bepalen mede duurzaamheid en gebruiksgemak.
naar keuzemenu | naar boven |
keuzemenu
de taber rotary platform abraser de doelloos draaiende wieltjes testde vallend zand test de slijtwaarden van rigostep parket- en kurklakken
ga naar...
naar keuzemenu | naar boven |
respect voor de mens en zijn leefomgeving...
Rigo Special Coatings is onderdeel van U.P. Quality & Environment b.v. - kortweg Ursa Paint.
Alle divisies van Ursa Paint richten zich op het vervaardigen van natuurlijke, watergedragen en oplosmiddelvrije kwaliteitsproducten, vanuit respect voor de mens en zijn leefomgeving.
Andere divisies van Ursa Paint zijn:
Rigo Wandstyling, Evert Koning Schildersverven en Aquamarijn Natuurverf.
naar keuzemenu | naar boven |
© U.P. Quality & Environment b.v.
Dokweg 40, 1976 CA IJmuiden NL
Tel (+31) (0) 255 - 548448 - Fax (+31) (0) 255 - 548445
laatste update:
naar keuzemenu | naar boven |