praktijktips, aanbrengen parketlak op waterbasis
\
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouw
laktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
"Vakmanschap is meesterschap" zegt een bekende bierbrouwer. Zo ook geldt dit voor de parketteur of stoffeerder die zelfverzekerd en met kennis van zaken vloeren lakt en zijn klanten adviseert.
Vakmanschap en inzicht verkrijg
je door veel met onze producten te werken, goed te letten op de gedragingen van de producten tijdens het verwerken en drogen en bestudering van het eindresultaat.
naar keuzemenu | naar boven |
Noteer het partijnummer van de producten waarmee wordt gewerkt, de verbruikte hoeveelheden, de temperatuur en de luchtvochtigheid.
Vul ook de onderhoudswijzer in.
Als er wat mis gaat of wanneer er achteraf een opmerking van de klant komt, is het voor eventueel verder (laboratorium-) onderzoek belangrijk om over deze gegevens te beschikken. Ook bij reclamaties of bij vragen over bijzondere verschijnselen is het noodzakelijk het chargenummer te kunnen melden.
naar keuzemenu | naar boven |
voorbereiding
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
Een goed resultaat begint bij een zorgvuldige voorbereiding, goed gereedschap en schoon en nauwgezet werken.
Rook niet tijdens het lakken van de vloeren en wees vooral voorzichtig met sigaretten en shag, omdat kruimeltjes tabak nare bruine vlekken zullen geven.
Het is ook beslist niet gek om een petje of haarkapje te dragen, om te voorkomen dat er haren worden meegelakt.
Gebruik een apart stel schone schoenen, slippers of overschoenen voor het lakken, om te voorkomen dat er zand en/of straatvuil wordt binnengelopen en meegelakt.
De ondergrond dient altijd schoon en droog te zijn en vrij van was, vet en stof.
Wees bedacht op verontreiniging door siliconen. Door de waterafstotende werking van siliconenproducten kunnen watergedragen lakken plaatselijk ‘wegtrekken’ waardoor de lak kan gaan krateren (parelen, vissenogen, soepogen).
naar keuzemenu | naar boven |
Nieuwe of kaalgeschuurde parket- en plankenvloeren moeten na het schuren met de band- en
kantenschuurmachine tot slot altijd ook worden gepolijst met een rotatieve schuurmachine. Gebruik als je als eerste laag Colorwash aan gaat brengen
op een monoschijf
een slijpnet of schuurpapier van maximaal korrel 120 en op een multischijf
een slijpnet of schuurpapier van maximaal korrel 80.
Gebruik
als je als eerste laag een grondlak of aflak aan gaat brengen een monoschijf
met een slijpnet of schuurpapier korrel 120 - 180 of een multischijf met een slijpnet of schuurpapier
korrel 100 - 150.
Na het polijsten moet het schuurstof zorgvuldig van de vloer worden weggezogen. Denk daarbij ook aan de bovenkanten van de plinten, andere richels en de stopcontacten.
Vermijd het raken van de hoekijzers van
convectorputten, water- en CV-leidingen en andere ijzeren objecten. Het schuurstof bevat dan zeer fijne ijzerdeeltjes, die zich vasthechten op het oppervlak en dan moeilijk te verwijderen zijn. De deeltjes zijn op een droge, ongelakte vloer vrijwel niet te zien, maar zodra de vloer met een watergedragen lak wordt behandeld kunnen de metaaldeeltjes roesten en zich vrijwel onmiddellijk als zwarte puntjes op aftekenen.
Als enige lakfabrikant ter wereld levert RigoStep een oplossing voor zwarte puntjes. Wanneer een vloer mogelijk met ijzerdeeltjes verontreinigd is, kan de vorming van zwarte puntjes (blackspots) verhinderd worden door aan RigoStep SEAL of RAPID het additief SEAL ADD toe te voegen.
Let op: SEAL ADD kan niet worden toegevoegd aan KAMBALA PRIMER of COLORWASH en ook niet aan aflakken of SKYLT. naar keuzemenu naar boven zorgvuldig stoppen
Helaas wordt nog op ruime schaal gebruik gemaakt van oplosmiddelrijke voegenkitten.
Hoewel deze producten in het algemeen technisch goed voldoen, raden wij je het gebruik af. Niet alleen zijn deze producten zeer brandbaar en in Nederland wettelijk verboden, maar zij vormen ook een groot gevaar voor je gezondheid, want juist bij de verwerking van een voegenkit zit je heel dicht op de vloer.
Wij adviseren je om je de verwerking van een watergedragen vulmiddel eigen te maken, zoals bij voorbeeld RigoStep FILL, een watergedragen tixotrope gel, waarmee - na vermenging met fijn schuurstof - voegjes en spijkergaatjes perfect kunnen worden gevuld.
Door RigoStep FILL te mengen met schuurstof ontstaat een soepele pasta, die tijdens de droging slechts weinig krimpt.
Er moet voldoende fijn schuurstof worden toegevoegd (ongeveer 1 deel schuurstof op 5 delen RigoStep FILL) tot een massa ontstaat met de consistentie van slappe pindakaas voor spaanverwerking of wat steviger pindakaas voor verwerking met een plamuurmes.
RigoStep FILL is snel droog en schuurbaar.
naar keuzemenu | naar boven |
Lak altijd goed oproeren, dus ook met het roerhoutje over de bodem van de emmer gaan. Alleen schudden geeft onvoldoende menging. Roer de lak zeer grondig op (2-3 minuten). Doe in de lakemmer een vuilniszak: zo blijft de lakemmer schoon.
Voeg bij een 2-componenten product daarna de tweede component bij de lak en roer ook deze goed door. Laat de aangemaakt lak 10 minuten staan en roer dan nog eens goed op.
Let op: Hou bij gebruik van een 2-componenten product ook rekening met de potlife. Die is circa 2 - 3 uur bij een menghoeveelheid tot 10 liter.
Zeer warme omstandigheden verkorten de potlife van 2-componenten producten.
Tijdens de applicatie zo nodig regelmatig vers aangemaakt product toevoegen aan de werkhoeveelheid. In verband met vrijkomen van CO2 met harder vermengde 2-componentenlak niet meer luchtdicht afsluiten.
Giet de lak na het oproeren door een zeef in een rollerbak. Zo worden eventuele gedroogde lakstukjes, die van de deksel in de lak zijn gevallen, er uit gezeefd. Uitgeharde lak lost niet meer op in water.
naar keuzemenu | naar boven |
De lak wordt geleverd op verwerkingsviscositeit, d.w.z. de lak is gebruiksklaar.
Alleen bij warme omstandigheden of lage RLV mag tot 3% water worden toegevoegd, maar dit verandert wel enigszins de eigenschappen van de lak.
Gebruik als een langere open tijd nodig is beter het additief RigoStep EXTENDER.
naar keuzemenu | naar boven |
Lakroller, lakemmer, lakrooster, roerhoutje, kleine langharige wegwerpkwastjes (voor de kantjes bij de plint), een radiatorkwast voor de vellingkantjes, lakrollers: 1 voor de grondlak, 1 voor de aflak), rollerbox, een emmer met water en een RVS zeef en natuurlijk de RigoSteppertjes (overlakschoentjes voor gegarandeerd netjes werken). Op grote vlakken kan in plaats van de roller de Steplicator worden gebruikt.
naar keuzemenu | naar boven |
vezelopwerking
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
Vezelopwerking (bij voorbeeld bij eiken) kan worden tegengegaan door het kale hout voor het lakken te polijsten met een fijne korrel (bij voorbeeld 150 of 180 i.p.v. 120) en / of door voorafgaand aan het polijsten van de vloer met de rotatieve schuurmachine het oppervlak licht te bevochtigen.
Door het bevochtigen komen de houtvezels op. Na 20 - 30 minuten is het oppervlak weer droog en kan worden gepolijst. Bij het vervolgens lakken zal het resultaat veel gladder zijn dan anders, waardoor tussenschuren tot een minimum beperkt blijft of vaak in het geheel kan vervallen. Ook het gebruik van COLORWASH als grondlaag vermindert de vezelopwerking..
naar keuzemenu | naar boven |
kleuren
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
Onder een watergedragen lak dient een beits te worden gebruikt die niet oplost in water en waarop de lak goed hecht. Het moet daarom een watervaste waterbeits zijn. Oplosmiddelhoudende beitsen, wasbeitsen en gewone waterbeitsen, die onder oplosmiddelhoudende lakken nog wel eens gebruikt worden, zijn dus ongeschikt.
Beitsen kunnen met een kwast of spons worden aangebracht. Daarbij is het belangrijk nat-in-nat te werken om overlappen en aanzetten te voorkomen.
Werk in delen, in de lengterichting van het hout. Vervolgens kan de nog natte beitslaag met een vochtige spons worden nagestreken om een vrij sterk gekleurd effect te krijgen. Een lichter effect kan worden verkregen door de aangebrachte beitslaag met een niet-pluizende vochtige doek uit te wrijven.
Bij het beitsen moet in één keer de juiste kleur worden verkregen, twee keer beitsen moet worden ontraden.
Na volledige droging van de beits (minimaal 24 uur) kan de vloer met een standaard RigoStep systeem worden afgewerkt.
LET OP: Het is bijzonder moeilijk om stroken- en visgraatvloeren egaal te beitsen. Gebruik op die vloeren te kleuren beter RigoStep COLORWASH.
LET OP: Wit of pastel gebeitst / gelakt eiken kan door licht- en vochtbelasting in de tijd verkleuringen vertonen.
naar keuzemenu | naar boven |
RigoStep COLORWASH is een zeer bijzondere olieprimer voor het aanzetvrij verdiepen of veranderen van de kleur van houten oppervlakken, zoals parket, planken, meubelen, etc.
Bij toepassing van COLORWASH in combinatie met bij voorbeeld SKYLT, DUO MATT of DUO SATIN wordt de uitstraling van onbehandeld, geolied of gewaxt hout bijzonder goed benaderd en tevens een optimaal beschermd en onderhoudsarm oppervlak verkregen.
RigoStep COLORWASH kan worden aangekleurd met KLEURPIGMENT voor olie en kan de volgende dag worden afgelakt met elke watergedragen RigoStep polyurethaan aflak.
Dit maakt het mogelijk om met RigoStep Parketlak desgewenst precies dezelfde uitstraling te creëren als met Aquamarijn Olie & Wax, echter onderhoudsarm en met de optimale bescherming die RigoStep eigen is.
Sfeertint Golden Oak op eiken.
Sfeertint Mahogany Red op eiken
Sfeertint Shell Grey op eiken.
Sfeertint Canyon Red op eiken.
Sfeertint Antiquity op eiken
LET OP: Wegens gevaar van zelfontbranding door broei doeken, pads en dergelijke die met met olie of was in aanraking zijn gekomen zorgvuldig behandelen en los en uitgevouwen buiten laten drogen. Eventueel bewaren in een afgesloten blik of onder water.
Aanbrengen van COLORWASH.
naar keuzemenu | naar boven |
Een zachte kleuring kan worden verkregen door RigoStep parketlak aan te kleuren met 3 tot 6% RigoStep mengkleur.
Hierbij moet men wel voorzichtig te werk gaan, zowel bij de dosering als bij de verwerking, omdat anders aanzetten en zichtbare overlappingen kunnen ontstaan.
Het verdient aanbeveling om de hoeveelheid kleurstof die nodig is voor de uiteindelijke kleur, over meerdere lagen lak te verdelen om de kleuring zo gelijkmatig mogelijk te doen zijn.
Verder mag de kleur niet te veel contrasteren ten opzichte van de houtkleur. Er is dus eerder sprake van een ondersteuning of bijstelling van de houtkleur. Ook dekkende kleuren zijn mogelijk.
Door aan de lak kleurpasta toe te voegen kunnen ook verschillen dekkende kleuren worden gemaakt.
naar keuzemenu | naar boven |
systeemopbouw
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
3 x RigoStep aflak of eerst een RigoStep grondlaag en daarna 2 x RigoStep aflak.
Op Ph-gevoelige houtsoorten eerst COLORWASH, SEAL of RAPID aanbrengen.
Op kambala, afzelia en basralocus altijd als grondlaag KAMBALA PRIMER toepassen.
Gebruik op naturel kurk eerst kurklak Naturel en op wit- en lichtgekleurd kurk eerst Kurklak BASE.
mono systeem
systeem met grondlak
Lees voor een samenvatting de RigoStep Praktijktips:
naar keuzemenu | naar boven |
1 à 2 x RigoStep aanbrengen (ondergrond eerst reinigen met RigoStep STRIP).
Bij aanbrengen van RigoStep op kant-en-klaar materiaal of op een vloer met een bestaande niet-RigoStep laklaag het oppervlak i.h.a. eerst reinigen met STRIP in water en daarna eventueel matteren.
Soms kan het om de hechting te bevorderen nodig zijn het oppervlak voorafgaand aan het overlakken tevens af te nemen met RigoStep GRIP. Dat is bij voorbeeld het geval bij overlakken van een oude PU kurklak.
Altijd eerst op een proefstuk de hechting controleren.
U heeft de beste kans van slagen met DUO of SKYLT.
Lees onderstaande Technische Informatiebladen voor meer informatie:
Overlakken bestaand RigoStep watergedragen laksysteem
Overlakken bestaand niet-RigoStep watergedragen laksysteem
Overlakken bestaand oplosmiddelbasis PU laksysteem
Overlakken bestaand UV laksysteem
Overlakken nieuw UV laksysteem
naar keuzemenu | naar boven |
lakken is (g)een kunst
top vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer informatie
naar keuzemenu | naar boven |
Verdeel de lak vanuit de rollerbak gelijkmatig over de vloer.
Sluit banen of vakken steeds nat-in-nat aan. Voorkom plasjes en laagdikteverschillen.
Zet met name de eerste laag vol en zat op (ca. 1 liter per 8 m2).
Een volle laag geeft een betere benatting, vloeit optimaal uit en droogt minder snel aan, waardoor er meer tijd is voor het uitrollen en het maken van nat-in-nat aansluitingen, zodat aanzetten en kleurverschillen worden voorkomen.
Zorg ervoor dat de randen van banen of vakken steeds vol worden aangezet. Dun uitgerolde randen drogen snel aan met als gevolg minder benatting en minder kleuring, waardoor lichtere strepen kunnen ontstaan.
"opzetten"
"verdelen"
velling zonodig uitkwasten
"uitrollen" (met de nerf mee)
roller optillen
naar keuzemenu | naar boven |
Indien na opening de lak niet in orde lijkt (klontjes, sterke fasescheiding, uitgezakt, dunner of dikker dan normaal, vreemde geur o.i.d.) deze niet verwerken.
Let tevens tijdens de eerste lakbanen goed op het gedrag van de lak. Vloeit de lak goed uit en vormt zich een rustige laag die goed ontschuimt?
Is alles normaal of zijn er bijzonderheden?
Mocht er zich onverhoopt iets voordoen wat ongewenst of abnormaal is, overweeg dan snel of het nog mogelijk is om de natte lak weg te halen. Zo ja, verwijder de lak met een natte dweil of spons, was de plek voorzichtig na met schoon water en vraag advies.
Ga nooit door met lakken in de hoop dat het vanzelf wel beter zal worden of dat het wel goed zal komen met de volgende laklaag!
naar keuzemenu | naar boven |
Gebruik de RigoStep Parketlakroller, Kurklakroller, of, op grote vloeren zonder vellingen, de Rigo Steplicator.
Gebruik verder alleen roestvast stalen en/of kunststof gereedschap.
RigoStep Parketlakroller
RigoStep Kurklakroller
Rigo Steplicator
naar keuzemenu | naar boven |
Tussentijds kunnen lakrollers, met toevoeging van wat water, in de speciale rollerbox bewaard worden. Gebruik voor elk laktype een andere rollerbox. Spoel de lakroller vóór je weer gaat lakken altijd eerst goed uit.
naar keuzemenu | naar boven |
Onze verpakkingen zijn van biologisch afbreekbaar en recyclebaar polyethyleen.
Volledig ingedroogde kwasten en rollers mogen als huis- of bedrijfsafval worden beschouwd. Dit geldt ook voor volledig gedroogde, uitgeharde lakresten uit emmers of rolbakken.
Vloeibare lakresten en jerrycans met lakrestanten zijn chemisch afval en moeten afgevoerd worden volgens de ter plaatse geldende gemeentelijke of provinciale verordening.
Lege emmers zijn nestbaar en nemen weinig ruimte in.
naar keuzemenu | naar boven |
Gereedschap reinigen gaat het beste met lauwwarm water. Doe dit vóór aandrogen in een emmer.
Droge lak lost op in aceton.
In verband met mogelijke schade aan het milieu is het niet toegestaan het spoelwater in het riool te laten komen.
Door aan het spoelwater Flocculant toe te voegen, worden water en vaste bestanddelen gescheiden.
naar keuzemenu | naar boven |
tussenschuren
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
Voor alle RigoStep laksystemen geldt dat het technisch niet noodzakelijk is om tussen de lagen te schuren.
Schuur alleen vóór de laatste laag als het wenselijk is om stofdeeltjes, vuiltjes en eventueel opgekomen houtvezels weg te schuren.
De eerste laag mag nooit geschuurd worden. Dit in verband met het gevaar van plaatselijk ‘doorschuren’. Doorgeschuurde, kale plekken zullen na het aanbrengen van de tweede laag donkere of juist lichtere plekken vormen.
Lichtjes opschuren (matteren) heeft een gunstige invloed op de hechting: er ontstaan zeer fijne krasjes, waardoor het hechtingsoppervlak wordt vergroot. De volgende laklaag kan dan nog beter op de vorige aangrijpen.
Intensief schuren (polijsten) heeft daarentegen juist een ongunstige invloed op de hechting: het oppervlak kan te dicht, te glad of zelfs opgepoetst worden.
Bovendien wordt bij intensief schuren veel te veel lak weggeschuurd.
Zo tussenschuren is nergens voor nodig.
Bij oplosmiddelhoudende lakken maakte de wijze van schuren niet veel uit. Bij het aanbrengen van een volgende laklaag werd de voorgaande laag wat opgeweekt door de ruim aanwezige oplosmiddelen.
Watergedragen lakken bevatten geen, of slechts weinig oplosmiddelen en een volgende laklaag kan alleen mechanisch aan de vorige laag hechten.
naar keuzemenu | naar boven |
rendement
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
De hoeveelheid op te brengen lak is afhankelijk van de structuur en zuiging van de ondergrond. Hoe grover de structuur en hoe sterker de zuiging, hoe hoger het lakverbruik zal zijn.
Gemiddeld kan gerekend worden met de volgende rendementen:
PARKET
SEAL - 1 laag van ca 8 m2 per liter = ca 120 gram per m2
RAPID - 2 lagen van ca circa
20 m2 per liter = ca 100 gram per m2
KAMBALA PRIMER - 1 laag van ca 8 m2 per liter = ca 120 gram per m2
COLORWASH - ca 40 m2 per liter
AFLAK - twee à drie lagen van ca 8 tot 12 m2 per liter = ca 100 gram per m2
KURK
CORKSEALER CS-2 NB - ca 6 tot 8 m2 per liter = ca 150 gram per m2
CORKSEALER CS-2 SLP - ca 15 tot 20 m2 per liter ca 60 gram per m2
BASE - 1 laag van ca 8 m2 per liter = ca 120 gram per m2
AFLAK - drie à vier lagen van circa 8 tot 12 m2 per liter = circa 100 gram per m2
MULTI PROTECTOR
DUO - ca 8 tot 12 m2 per liter = ca 100 gram per m2
SKYLT - ca 8 tot 12 m2 per liter = ca 100 gram per m2
Breng op parket per m2 tenminste 300 gram lak aan. Lagen beits en
Colorwash tellen niet mee.
Breng op kurk per m2 tenminste 400 gram lak aan. Kleurlagen tellen niet mee.
naar keuzemenu | naar boven |
werkomstandigheden
laktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
Watergedragen producten mag je niet verwerken bij een (vloer-) temperatuur lager dan +10 oC, hoger dan +30 oC, of bij een Relatieve Luchtvochtigheid boven 80 %.
Dit hangt samen met de wijze waarop watergedragen lakken drogen.
Bij een watergedragen lak verdampt eerst het water en daarna zorgt de filmvormer voor het samenvloeien van de kunststofbolletjes.
Hoe meer water er moet verdampen, hoe langer het duurt voor het samenvloeien kan beginnen.
Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat er, buiten het water uit de lak, zo min mogelijk ander water of vocht aanwezig is.
Een te hoog vochtgehalte doet de lak langzamer drogen. Bij een te lang nat blijvende vloer kunnen zich problemen met inhoudsstoffen of met de filmvorming voordoen.
Het hout moet dus voldoende droog zijn en ook de Relatieve Luchtvochtigheid mag niet te hoog zijn.
Binnenvallend zonlicht zonodig temperen.
naar keuzemenu | naar boven |
Altijd pas een volgende laag aanbrengen als de vorige laag voldoende droog is.
Het insluiten van een niet voldoende droge laag kan leiden tot defecten.
De droogtijd tussen het aanbrengen van 1-componentige laklagen is, bij 20 °C, 65% luchtvochtigheid en normale laagdikte, gemiddeld 2 tot 3 uur en van 2-componentige laklagen gemiddeld 4 tot 5 uur.
Wees je er van bewust, dat bij minder gunstige droogomstandigheden en/of grotere laagdikte de droogtijden véél langer zijn.
Een handige manier om te controleren of de lak voldoende droog is, is voelen met de rug van je hand. Voelt het oppervlak relatief koud aan, dan is het droogproces nog in volle gang.
Goede droogomstandigheden, gelijkmatig lakken in een normale laagdikte en voldoende droogtijd zijn cruciaal voor een goed resultaat.
naar keuzemenu | naar boven |
Zorg voor een niet te lage temperatuur, d.w.z. beslist niet onder de 10°C.
Bij een té lage temperatuur kan watergedragen lak niet goed drogen. Voor het verdampen van het water is namelijk voldoende warmte nodig. Zet zonodig de verwarming een paar graden hoger. Hoe warmer de lucht hoe meer vocht de lucht kan bevatten.
Ook een té hoge temperatuur is niet goed. Bij hoge temperatuur kan de lak te snel drogen. Om dat te voorkomen is het belangrijk om (tijdig!) binnenvallend zonlicht te temperen. Tevens kan bij hoge temperatuur aan de lak het additief RigoStep EXTENDER worden toegevoegd.
naar keuzemenu | naar boven |
Zorg er voor dat ook de lak de juiste temperatuur heeft door deze tijdig in de te lakken ruimte te plaatsen.
Het gebruiken van een te koude of te warme lak kan tot stoornissen leiden.
De lak wordt dikker bij koude. Als de lak te dik is (temperatuur lager dan 5°C) moet je deze eerst opwarmen door hem gedurende enkele uren in een verwarmde ruimte te plaatsen, of door de emmer in warm water te zetten en daar enige tijd in te laten staan.
Laat de lak na opwarmen nog een uur staan om de lak de gelegenheid te bieden zijn normale, oorspronkelijke dikte weer aan te nemen. Het duurt enige tijd eer de lak weer zijn "evenwicht" heeft hervonden.
Laat lakproducten nooit in de auto staan. Bij koud weer bestaat risico van bevriezing en bij warm weer kan de temperatuur in je auto zo hoog oplopen dat weer andere problemen kunnen onststaan.
naar keuzemenu | naar boven |
De relatieve luchtvochtigheid (RLV) mag niet te hoog zijn, dat wil zeggen niet boven de 80%.
Een bijna met waterdamp verzadigde lucht zal nog maar zeer weinig waterdamp kunnen opnemen. Tijdens mistig of regenachtig weer of als het erg drukkend en warm is (onweer) is de RLV hoog. Dat kan een indicatie zijn dat maatregelen moeten worden genomen om de droogomstandigheden te verbeteren.
Een te lage RLV kan - net als een te hoge temperatuur - tot te snelle droging leiden. Om dat te voorkomen RigoStep EXTENDER aan de lak toevoegen.
naar keuzemenu | naar boven |
Zorg voor voldoende ventilatie. Het verdampende water moet afgevoerd worden.
Indien dit niet of onvoldoende gebeurt blijft vocht als een ‘deken’ boven de laklaag hangen, waardoor de rest van het water niet meer kan verdampen.
Met waterdamp verzadigde lucht moet worden afgevoerd. Open zonodig een deur en een raam, laat de afzuigkap draaien en plaats voor meer luchtbeweging in een ‘dode’ hoek een kleine ventilator.
Als we aan de drie bovenstaande omstandigheden elk een waarde toekennen zodat het totaal op 100 punten uitkomt, dan mogen we aan de ventilatie zeker wel 50 waardepunten toekennen en zowel aan de temperatuur als aan de relatieve luchtvochtigheid elk 25 punten.
Met andere woorden: ventilatie is erg belangrijk en zal altijd aanwezig moeten zijn. Overdrijf het echter niet; vermijd tocht over de vloer.
Als bijvoorbeeld de relatieve luchtvochtigheid erg hoog is, stel 75%, waardoor er bijvoorbeeld maar 15 waardepunten gegeven kunnen worden, dan zal een van de andere omstandigheden hogere waardepunten moeten krijgen om het totaal weer op 100 te brengen. In dit geval is het verstandig om de temperatuur te verhogen (35 waardepunten). Warmere lucht kan immers meer vocht bevatten.
Wanneer het te lang duurt eer het water uit de lak verdampt, en de oplosmiddelen grotendeels zijn verdwenen, zal de lakfilm niet goed meer ineen vloeien en dus veel te hard c.q. te bros worden met alle gevolgen vandien.
Wanneer een watergedragen lak in bepaalde gevallen niet aan de eisen voldoet die men daaraan normaal gesproken stellen mag (elasticiteit, slagvastheid, slijtweerstand, uiterlijk, hechting e.d.) dan zal de oorzaak nagenoeg altijd moeten worden gezocht in de omstandigheden tijdens de verwerking en droging van de lak.
Schenk altijd voldoende aandacht aan temperatuur, luchtvochtigheid en ventilatie, lak niet te dik en houd tussen de laklagen voldoende droogtijd aan.
naar keuzemenu | naar boven |
tips
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
adviseer de gebruiker van de vloer
Wijs de gebruiker van de vloer erop dat de eerste een à twee weken na het lakken de laklaag nog moet doorharden en dan nog niet nat mag worden gereinigd of afgedekt - dit zou de duurzaamheid van de laklaag kunnen verminderen en zelfs de laklaag kunnen aantasten.
Bij RigoStep mag een vloer al 16 uur na droging van de laatste laklaag in de polish worden gezet. De gebruiker mag dus polish aanbrengen, voordat de meubels worden teruggeplaatst.
Meubelen mogen ook 16 uur na droging van de laatste laklaag worden teruggezet. Wijs de gebruiker er wel op de meubelen op te tillen en voorzichtig neer te zetten. Schuiven kan - zeker als de laklaag nog vers is - strepen geven.
Overhandig de gebruiker de RigoStep Onderhoudswijzer.
naar keuzemenu naar boven
achtzaamheid
RigoStep parket- en kurklakken presteren bijzonder goed. Beter dan menige oplosmiddelhoudende 2K-lak, maar het ‘absolute’ kan men niet verwachten!
Vloeren moeten met een zekere mate van achtzaamheid behandeld worden. In het verkoopgesprek met de klant moet dit al naar voren komen, maar het is niet overbodig als de parketlegger daar ook nog eens op wijst.
Helaas is er nog steeds geen vloerlak uitgevonden die bestand is tegen de bouvier met te lange teennagels, die als de baas thuiskomt een ‘sprintje’ naar de deur trekt en er vervolgens onderdoor wil kruipen.
naar keuzemenu naar boven
aanzetten
In een met RigoStep gelakte vloer hoeven aanzetten niet voor te komen.
Mocht je - door onregelmatig lakken - na de eerste (grond-) laklaag aanzetten of kleurverschillen zien, dan is het meestal voldoende de vloer nogmaals vol en zat te lakken met dezelfde (grond-) lak als voor de eerste laag is gebruikt. Uiteraard werkt deze oplossing alleen als de vorige laklaag nog maar enkele uren oud is.
naar keuzemenu naar boven
skylt
Als je klant na het schuren zegt de vloer graag zo te willen houden, dan kun je met SKYLT aan die wens voldoen.
SKYLT is nagenoeg onzichtbaar en heeft een enigszins blekend effect, waardoor de "natural look" van het hout goed behouden blijft.
naar keuzemenu naar boven
colorwash
Op parket en planken kunnen fraaie resultaten worden behaald met RigoStep COLORWASH. COLORWASH naturel zorgt voor een mooie diepe aankleuring van bij voorbeeld eiken of kersen.
Door aan COLORWASH één van de beschikbare pigmenten toe te voegen kan een vloer in één behandeling worden gekleurd en gegrondeerd. Verwerken volgens het ABC-tje: A) Verdelen, B) Inwrijven, C) Droogwrijven... Klaar!
De volgende dag kun je de vloer lakken met elke RigoStep parketlak.
Let op: doeken en pads met COLORWASH kunnen zelfontbranden! Uitgevouwen laten drogen of onder water bewaren.
naar keuzemenu naar boven
praktijktips
Leg een exemplaar van de Praktijktips in je auto, zodat je de belangrijkste aandachtspunten op elk gewenst moment nog eens kunt nalezen.
naar keuzemenu naar boven
rigostep top dealer
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement werkomstandigheden tips top dealer
Werk je vaak met RigoStep?
Wordt dan ook RigoStep Top Dealer!
Ursa Paint ondersteunt alle verwerkers van RigoStep met raad en daad, maar RigoStep Top Dealers hebben een streepje vóór.
Zo krijg je als RigoStep Top Dealer o.a. het "RigoStep Handboek Watergedragen Lakken", een helder geschreven en rijk geïllustreerd naslagwerk met meer dan 200 bladzijden aan relevante informatie, technische bulletins, lakadviezen, praktijkvoorbeelden, etc.
naar keuzemenu | naar boven |
keuzemenu
vakmanschap voorbereiding vezelopwerking hout kleuren systeemopbouwlaktechniek tussenschuren rendement de werkomstandigheden tips top dealer
ga naar...
naar keuzemenu | naar boven |
respect voor de mens en zijn leefomgeving...
Rigo Special Coatings is onderdeel van U.P. Quality & Environment b.v. - kortweg Ursa Paint.
Alle divisies van Ursa Paint richten zich op het vervaardigen van natuurlijke, watergedragen en oplosmiddelvrije kwaliteitsproducten, vanuit respect voor de mens en zijn leefomgeving.
Andere divisies van Ursa Paint zijn:
Rigo Wandstyling, Evert Koning Schildersverven en Aquamarijn Natuurverf.
naar keuzemenu | naar boven |
© U.P. Quality & Environment b.v.
Dokweg 40, 1976 CA IJmuiden NL
Tel (+31) (0) 255 - 548448 - Fax (+31) (0) 255 - 548445
laatste update:
naar keuzemenu | naar boven |